TISTA O …

pripovedništvo, tematska vodenja, interpretacija dediščine 

18. – 19. 10. 2019

Šmarje pri Jelšah

Dvodnevna delavnica je namenjena vsem tistim, ki bi se želeli preizkusiti v pripovedništvu in snovanju tematskih vodenj, ki temeljijo na nesnovni dediščini vašega kraja. Program je sestavljen iz uvodne delavnice pripovedovanja, kjer bodo udeleženci spoznali nekaj osnovnih zakonitosti pripovedovanja.

V soboto se bodo udeleženci lotili adaptacije lokalnih zgodb iz Šmarja pri Jelšah in jih prilagodili za namene turističnega vodenja. Svoje delo bodo udeleženci predstavili skupini obiskovalcev ob zaključku delavnice. 

PETEK, 18. 10. 2019; 16. 30 – 19. 30 (delavnica, vodi Teja Peperko) 
Pripovedovanje naj bi človek imel tako rekoč v krvi. Je medij sporočanja in tudi umetniška praksa, ki je vedno namenjena neki osebi ali skupini ljudi. Vendar pa obstaja več načinov pripovedovanja, ki se razlikujejo glede na občinstvo in prostor.

Delavnica pripovedovanja bo sestavljena iz več delov. V prvem delu se bomo povezali in spoznali različne ogrevalne vaje za domišljijo, razumevanje telesa, vaje usmerjenosti ter pripovedovanja. V drugem delu si bo vsak udeleženec izbral svojo ljudsko zgodbo iz lokalnega območja (gostitelji bomo pripravili nabor pravljic in legend, lahko seveda prinesete tudi svoje), ki jih bo s pomočjo mentorja nato razvijal dalje. Te zgodbe bomo v soboto postavili v interpretativno turo, ki se bo izvedla za javnost.

Teja Peperko je članica Legend in etnologinja, prav tako pa tudi ljubiteljica ljudskih pravljic, legend in mitov. Izobraževala se je v okviru Pripovedovalske šole Pripovedovalskega varieteja pod mentorstvom Ane Duše. S pripovedovanjem se ukvarja že nekaj let, tako individualno kot v okviru Pripovedovalske skupine Vodnikovih 9.

SOBOTA, 19. 10. 2019; 9. 00 – 19. 30 

9.00 – 10. 30

Nekoč pred davnimi časi – delavnica o zgodbah in njihovem mestu v interpretaciji dediščine (vodi Janja Sivec).

Na delavnici bodo udeleženci razmišljali o sestavi in pomenu zgodb za ljudi. Spoznali bodo osnove interpretacije dediščine in iskanja skupnih sporočil, ki so rdeča nit interpretacije.

10.30 – 13.00

Adaptacija lokalnih zgodb (delo v skupinah)

13.00 – 14.00

Kosilo

14.00 – 16.00

Priprava prizorov, kostumov in pripomočkov ter povezovanje zgodb v tematsko vodenje.

16.00 – 17.30

Preizkus vodenja na terenu

18.00 – 19.00

Po poteh šmarskih zgodb (tematsko vodenje)

V primeru slabega vremena se vodenje ne izvede.

Udeležba na Šoli interpretacije dediščine je brezplačna. 

Za udeležbo ni potrebno predznanje iz pripovedovanja ali interpretacije dediščine.

Možna je udeležba samo na pripovedovalski delavnici v petek, 18. 10. 2019. Udeležba samo na sobotni delavnici pa ni mogoča. 

Prijavnico na delavnice najdete tukajPrijave zbiramo do 14. 10. 2019 oz. do zapolnitve mest.

Delavnica se bo odvija v prostorih Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah (Cesta na Sv. Rok 1, 3240 Šmarje pri Jelšah) in na prostem v Šmarju pri Jelšah.

Delavnica poteka v organizaciji KD Legende.

ŠOLA INTERPRETACIJE DEDIŠČINE 2019
Označena na: