Pred davnimi časi, ko je bil svet še mlad, tam za devetimi gorami… Tako nekako se začenjajo zgodbe, ki jih pripovedujemo Legende.

Legende že dlje časa zbiramo in pripovedujemo zgodbe. Končno je dozorela ideja, da te zgodbe ponudimo tudi vsem tistim, ki verjamejo v moč narave, si dovolijo verjeti in želijo spoznati še drugo plat dediščine. Kaj pa, če je vse res?

Začelo se je z prvo Poletno šolo interpretacije dediščine, ko smo Legende raziskovale baročno dediščino Obsotelja in Kozjanskega. Kljub zelo ozko zastavljeni tematik, so nas lokalne zgodbe in legende že takrat močno pritegnile.

Vedno bolj smo se Legende spogledovale s pripovedništvom. Naše izobraževanje in raziskovanje povezav med pripovedovanjem in interpretacijo dediščine nas je privedlo, da smo v lanski Šoli interpretacije dediščine oblikovale in tudi poizkusno izvedle prvi sprehod z Legendami. V sprehodu smo prepletale naravno in kulturno dediščino Šmarja pri Jelšah ter poskušale znanstvena dognanja začiniti z ljudskimi pripovedmi.

Po uspešni izvedbi v Šmarju so misli kar hitro zašle na širše območje Obsotelja in Kozjanskega. Raziskava nesnovne dediščine na območju je pokazala neverjeten nabor zgodb, ki so preživele med ljudmi ali pa so bile zapisane. Narava kar sama narekuje pripovedovanje zgodb o zmajih, čarovnicah in kaznih ki doletijo tiste, ki se ne bojijo višjih sil.

Zgodbe imamo! Koga bi lahko zanimale te zgodbe oz. lahko iz zgodb naredimo turistični produkt?

Na vsa vprašanja seveda ne poznamo odgovora, v teh časih ga ne pozna nihče. A Legende smo pripravile tri sprehode v naravi, ki temeljijo na prepletu naravne dediščine in lokalnih pripovedk.

Z nami se boste lahko sprehodili po Šmarju pri Jelšah in Kozjem. Sprehodi se odvijajo v naravi in združujejo gibanje ter odkrivanje pravljičnega sveta. Namenjeni so mladim in mladim po srcu.

Seveda se naši načrti ne končajo pri prvih treh sprehodih, materiala je veliko, idej pa prav tako nikoli ne zmanjka. A vedno je potrebno narediti prvi korak, ki mu sledijo ostali.

Več o sprehodih z Legendami si lahko preberete tukaj.

Pravljice ne živijo le v knjigah. Zapisane so na vrhu hriba, v krošnjah dreves in na dnu globeli. Pridružite se sprehodu z Legendami, kjer boste spoznali pravljični svet, ki nas obdaja.

V naravi z zgodbami
Označena na: