V Šmarju so jelše doma je samo-voden sprehod, kjer na  brezplačni aplikaciji CŠOD Misija rešujete izzive, ki so povezani s spoznavanjem drevesa jelša in kraja Šmarje pri Jelšah. 

Za sprehod potrebujejo uporabniki aplikacije pametno napravo z GPS, polno baterijo in internet (oz. si prenesejo vse potrebno doma). Predhodno znanje ni potrebno.

Sprehod temelji na GPS lokacijah. Ko telefon zazna, da ste na pravi lokaciji, vam bo odklenil izzive. Naprave so si različne in včasih pride do odstopanja. V kolikor vam sporoči, da še niste tam, se malo sprehodite, včasih je potreben le kakšne meter, da naprava zazna pravilno lokacijo. 

Sprehod zajema sedem točk po Šmarju in obsega približno dva kilometra. Čas igranja je seveda odvisen od igralcev, a traja predvidoma eno uro.

Ko boste naložili aplikacijo, se vam bo na zemljevidu izpisala prva lokacijo, ko se prijavite in uspešno izpolnite izziv, se vam pojavi druga lokacija itd. Aplikacije znajo biti včasih malo počasne, zato je včasih potrebno malo več potrpljenja.

Izzivi so treh vrst;

  • Iskanje pravilnega dela slike. Kar pomeni, da se morate na fotografiji/sliki dotakniti pravilnega dela slike.  
  • Iskanje pravilnega odgovora. Izberete med tremi ponujenimi možnostmi. 
  • Vpisovanje pravilnega odgovora. Tukaj smo poskušali predvideti veliko možnosti vaših odgovorov, a vseeno se lahko zgodi, da kaj nismo predvideli. Večinoma je odgovor ena beseda ali besedna zveza. 

Naš sprehod je namenjen družinam oz. večjim otrokom, ki se lahko že sami podajo na sprehod s pametno napravo.

Sprehod je nastal v okviru študijskega krožka Legende dreves.

V Šmarju so Jelše doma