Kot interpretatorka in predsednica društva Legende sem še posebej ponosna na Poletno šolo interpretacije, ki jo bomo v našem društvu letos izvedli že petič. Vsako leto se tema za vikend delavnice organsko razvije iz našega rednega delovanja oz. aktualne usmeritve pri krepitvi kompetenc v društvu.

Letošnja sicer sega že v leto 2016, ko sem se pri opravljanju usposabljanja za trenerko vodnikov interpretatorjev konkretno srečala in soočila s pojmom dostopne dediščine. Namen modula je, da pričnejo vodniki razmišljati o tematiki dostopnosti dediščine vsem obiskovalcem in empatično naravnan tako, da se za nekaj časa preizkusimo v čevljih drugega.

Vaja dostopnosti, usposabljanje VODNIK INTERPRETATOR

Posledično je preko udeleženke na usposabljanju za VODNIKE INTERPRETATORJE lani jeseni prišlo povabilo za udeležbo na študijski turi za Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Maribor.

“Se kaj pogovarjate z naravo? Ona se pogovarja z nami, ne z besedami in stavki, pač pa na drugačen način. Zaprimo oči, prisluhnimo. Kaj slišimo? Bi vedeli, da ste v gozdu? Kaj vonjate,” se je zvokom, vonjem, občutkom in udeležencem z zaprtimi očmi predajala Janja Sivec, interpretatorka kulturne dediščine, ki je tisti dan prevzela vlogo vodičke. (https://www.vecer.com/ko-se-vid-umakne-drugim-cutilom-6321256)

Celodnevno spremstvo slepe obiskovalke in izvedba kratkega interpretativnega nastopa v gozdu me je zaznamoval kot interpretatorko in dokončno oblikoval idejo za Poletno šolo interpretacije dediščine 2018.

Junijski vikend, v katerem bo potekala tudi Muzejska poletna noč, bomo tako posvetili dostopnosti dediščine in pripravi interpretacije dediščine tako, da je le-ta dostopna čim širšemu krogu obiskovalcev.

Soočali se bomo z vprašanji kaj pravzaprav je dostopnost in kaj so posebne potrebe. Ali je tovrstna opredelitev sploh potrebna? Ali bi bilo mogoče interpretacijo pripraviti tako, da modifikacije za različne skupine sploh nebi potrebovali?

V petek bomo medse povabili Dominiko Koritnik Trepel, vodnico s 25 letnimi izkušnjami, ki se v zadnjih letih še posebej intezivno ukvarja z vodenjem in izobraževanjem na področju dostopne dediščine.

V soboto pa bodo udeleženci izkusili doživetje dediščine s samo 4 čutili in preostanek dneva preživeli v snovanju interpretacije kulturne in naravne dediščine baroka, po načelih dostopne dediščine.

Dostopnost kulturne
in naravne dediščine

Naš gostitelj bo ponovno Muzej baroka Šmarje pri Jelšah, ki s svojo tematiko in logistiko obiska ponuja velike izzive in priložnosti.

 

Janja Sivec

Čutim dediščino
Označena na: