V današnjem zapisu želim predstaviti še popolnoma sveže vtise, ki sem jih zbrala na ravnokar končani letni konferenci Interpret Europe v madžarskem mestu Kőszeg. Polemična tema je na srednjeveškem gradu Jurisics Castle zbrala več kot 150 delegatov iz 40 držav in 5 kontinentov. Tudi tokratna konferenca je ponudila izjemen nabor predstavitev in delavnic, plenarna predavanja priznanih strokovnjakov iz interpretacije dediščine oz. strok, ki se ukvarjajo z identiteto ter študijske ekskurzije, ki so imele skupno rdečo nit – kako je železna zavesa vplivala na življenje. Osnovni diskurz konference pa lahko strnili v eno vprašanje – ali je identiteta rigidna ali fluidna?

Avtorica: Gordana Milanović
Avtorica: Gordana Milanović

Grad poimenovan po poveljniku, ki je Koszeg ohranil v Madžarskih rokah, med vdori Otomanov.

GLASEN UVOD 

Sama sem na konferenci prevzela zelo veliko različnih vlog in doživela konferenco precej drugače, kot če bi bila »le« delegat. Pred konferenco sem sodelovala na vrsti sestankov in srečanj kot nacionalna koordinatorka za Slovenijo in članica več timov Interpret Europe. Pripravljala sem objave za socialne medije, vodila določene sklope predstavitev in delavnic, izvedla lastno delavnico o dediščini in identiteti ter po potrebi priskočila na pomoč organizatorjem. Tako sem dobila globlji vpogled kako obsežna je organizacija tovrstnega dogodka in kaj vse vpliva na njegovo uspešnost.
A ker to ni zapis o meni, ampak o konferenci, bom v sklopih zapisala svoje vtise o videnem in slišanem.

PLENARNA PREDAVANJA
Nabor predavateljev je bil izredno pester glede na področja in delovna mesta iz katerih izhajajo. Dva zelo teoretična vidika na identiteto sta predstavila publicist in predavatelj Kenan Malik, ki se je ukvarjal predvsem s političnim oblikovanjem identitete ter avstralska profesorica Laurajane Smith, ki je v svojem predavanju poudarila, da obiskovalci ne hodijo v muzeje zaradi izobraževalnih vsebin, ampak predvsem, da bi čutili, se povezali z dediščino in se re-identificirali s svojimi koreninami.
Popoln kontrast sta v svojih predavanjih ponudila Ferenc Miszlivetz z zgodovinskim pregledom oblikovanja identitete v centralnem delu Evrope in dr. Costanza Itzel, vodja muzeja Hiša evropske dediščine v Bruslju, ki je ponudila zanimiv uvid v delo muzeja, ki se trudi z razkrivanjem skupne evropske dediščine in identitete. In kako burne reakcije so pri obiskovalcih, ko ugotovijo, da v muzeju ni nacionalne zastopanosti.

Konferenco je otvoril Tibor Navracsics komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport.

PREDSTAVITVE IN DELAVNICE
Včasih kar preveč pester nabor predavanj in delavnic je tokrat ponudil morda malce drugačne vsebine, kot smo jih vajeni na konferencah Interpret Europe, saj je tema narekovala bolj sociološki, politični in psihološki uvid v interpretacijo dediščine. Veliko zanimanje je bilo za sklope, kjer so se predavatelji spraševali o povezavah med naravo in človekom, pričakovano pa je bilo na konferenci veliko delegatov, iz »vzhodnega bloka«, ki so se ukvarjajo z interpretacijo polpretekle zgodovine in političnih vprašanj.

Utrinki iz moje delavnice Dediščina in identiteta. Koliko različnih deklaracij soustvarja našo identiteto.

Jezik, kot nosilec identitete oz. kot češčina sreča enega izmed manjšinskih jezikov Indije

ŠTUDIJSKI OBISKI
Študijski obiski, katerih velika težava je bila neznanje angleščine lokalnih vodnikov, so ponudili obiske muzejev, mestnih središč, specializirane ture, opazovanje ptic s kolesa in še mnogo več. Sama sem obiskala otroški muzej in turo Skriti Sopron ter zasebno zbirko meje, ki jo poznamo tudi pod nazivom Železna zavesa. Meja, ki je delila zahod in vzhod in je potekala od S Poljske do Romunije.

Konferenca je ponudila pester nabor tem in nadaljnjih debat o tem kaj identiteta je in kako dediščina vpliva nanjo.
In če povzamem besede Kenan Malik, identiteta ni nekaj danega, ampak je izbira in prilagajanje le-te glede na to, s kom smo v interakciji. Kot starš npr. prevzameš drugačno identiteto kot delegat na mednarodni konferenci.

 

IE konferenca 2018 Dediščina in identiteta
Označena na: