Delavnici Vodnik interpretator skozi tipke Tanje Rijavec

17. 10. 2016 sem se udeležila delavnice Vodnik interpretator pod vodstvom moje sošolke iz študijskih klopi Janje Sivec. Dolga  razdalja s Primorske do Šmarij pri Jelšah mi ni predstavljala težave, ker že nekaj časa spremljam Janjino delo in zagnanost na vodniškem in etnološkem področju, zato me je zelo zanimalo, kaj nam bo predstavila. Janja je namreč opravila tečaj za trenerja vodnikov interpretatorjev pod okriljem evropskega združenja za interpretacijo dediščine – Interpret Europe na Češkem in del tega nam je skušala približati v nekaj urah.

Zaradi presenetljivo številčnega zanimanja je moralo društvo Legende razpisati dva termina delavnice (17. in 24. 10. 2016). Le-ta je združila mlade in malo manj mlade ljudi s podobnimi zanimanji in izkušnjami v turističnem vodenju z različnih koncev države.

Legende so se stvari lotile zelo profesionalno, vsak od udeležencev je nekaj dni pred delavnico na e-naslov prejel natančen program delavnice (trajanje in vsebina posameznega sklopa), napotke, kaj potrebujemo prinesti s seboj in zemljevidom lokacije ter nasvetom, kje parkirati, kar je bilo zelo dobrodošlo. Na licu mesta smo prejeli še promocijski material društva, gostitelja Muzeja baroka in Šmarij pri Jelšah.

Delavnica je trajala osem ur, bila je razgibana, zanimiva, z manj teorije in več prakse, dela na terenu in predvsem smo bili udeleženci aktivno vključeni vanjo. Vaje, ki so zajemale interpretacijo dediščine, določanje sporočilne vrednosti objekta, sestavljenje pozicijskega stavka, predstavljenje dediščine različnim ciljnim skupinam, so bile kratke, z jasnimi navodili, delali smo jih v dvojicah ali skupinah. Na koncu smo preizkusili še kondicijo z vzponom na Kalvarijo do cerkve Sv. Roka.

Janja se je izkazala kot zelo dobra predavateljica in vodja delavnice, društvo Legende kot odličen organizator, punce iz Muzeja baroka pa kot zelo gostoljubne, saj so nas pogosto zalagale s kavo, čajem in piškoti.

Janja, čestitke in želim ti veliko uspeha ter motivacije tudi v bodoče!

img_0812

Najprej malo teorije …

img_0814

… nato terensko delo.

img_0821

Interpretacija potoka – zahtevna naloga.

img_0832

Veliko preglavic je predstavljalo tudi kreiranje pozicijskega stavka.

img_0850

Primer delovnega listka.

img_0838

Gostitelj – Muzej baroka.

 

img_0840

Kapelice na Kalvariji, na vrhu cerkev sv. Roka.

 

 O meni

  • Tanja Rijavec, Vitovlje
  • dipl. etnologinja in kulturna antropologinja
  • kustodinja
  • predsednica Društva turističnih vodnikov Ajdovščina
  • lokalna vodnica za območje Občine Ajdovščina
  • zadnji zaposlitvi: Goriški muzej (Oddelek za etnologijo – javna dela in Občina Kanal ob Soči – evropski projekt Zborzbirk, strokovni sodelavec za popis etnoloških zbirk)
  • zadnji dve leti mama sinčku Oskarju

Besedilo in fotografije: Tanja Rijavec

 

 

Delavnica je razgibana, zanimiva, z manj teorije in več prakse