NETIPIČNA TEMATSKA POT

zelena-prestolnica-evrope-2016-ljubljana-378x540Eden izmed glavnih trditev vseh mojih delavnic, izobraževanj in javnih nastopov je, da je nemogoče govoriti o naravni in kulturni dediščini kot dveh ločenih entitetah. V zgodbah nastopata skupno in prav tako ju je potrebno tudi interpretirati.

Tako so se lotili čebel v Mestni občini Ljubljana (v nadaljevanju MOL), kjer so ob Zeleni prestolnici Evrope in pobudi za svetovni dan čebele, našli dovolj vzgibov ter realizirali projekt Čebelja pot, ki združuje naravno in kulturno dediščino čebel, čebelarje ter ponudnike čebeljih izdelkov v MOL. Predvsem pa se ukvarja s promocijo in interpretacijo čebel v urbanem prostoru.

 

PARTNERJI NA TEMATSKI POTI

Projekt je zasnovan kot netipična tematska pot, saj ne vodi v »linearni« liniji od točke do točke, ampak gre za nabor raznolikih partnerjev, ki so tako ali drugače povezani s čebelami v Ljubljani.

Stojišče v Tivoliju. (Foto: http://www.zelenaljubljana.si/zelena-dejstva/urbana-cebelja-domovanja)
Stojišče v Tivoliju. (Foto: http://www.zelenaljubljana.si/zelena-dejstva/urbana-cebelja-domovanja)
Lectarija, trgovina s svečarskimi in medenimi izdelki, katere notranjost je oblikoval arhitekt Plečnik. Danes muzejska trgovina SEM.
Lectarija, trgovina s svečarskimi in medenimi izdelki, katere notranjost je oblikoval arhitekt Plečnik. Danes muzejska trgovina SEM. (Foto: arhiv Legende)

Pot združuje naravne znamenitosti kot so botanični vrt, zeleni deli MOL in stojišča

(to so nakladni panji postavljeni v naravi) na javnih površinah. Povezuje naravno in arhitekturno dediščino – Plečnikova hiša in Plečnikov čebelnjak. Hkrati pa opozarja na močno prisotnost čebele v kulturi Slovencev. Upodobitve čebel najdemo v arhitekturi, izveskih, logotipih, prozi, poeziji ter folklori. Največ o čebeli v kulturi Slovencev hrani Slovenski etnografski muzej.

 

 

 

 

URBANO ČEBELARJENJE

Panji na Cankarjevem domu (Foto: Tina Flajnik, Maša Horvatič, 5. 4. 2016) - vir: http://geo.ff.uni-lj.si/IYGU/PDP/urbani-cebelar
Panji na Cankarjevem domu (Foto: Tina Flajnik, Maša Horvatič, 5. 4. 2016) – vir: http://geo.ff.uni-lj.si/IYGU/PDP/urbani-cebelar

Poseben poudarek pa pot namenja urbanemu čebelarjenju, ki je posebnost te tematske poti in trenutno doživlja velik razcvet v Ljubljani. Trenutno čebelarijo oz. imajo postavljene panje na strehi Cankarjevega doma, poslopju vlade in vrhu hotela Park, če naštejemo le nekaj lokacij.

Za promocijo čebelarjenja v mestu in storitev gostovanje ali namestitev  čebeljega panja skrbi društvo Urbani čebelar.

LEGENDE IN ČEBELJA POT

Na povabilo gospe Maruške Markovčič sodelujemo Legende pri pripravi pedagoških programov na Čebelji poti in različnih promocijskih dejavnostih Čebelje poti. Izziv evalvirati in pripraviti pedagoške programe o temi, o kateri vemo zelo malo se je ponovno izkazal kot »sreča v nesreči«. Seveda je potrebno veliko več raziskovalnega dela o temi, ki ti strokovno blizu, a se je brez predznanja veliko lažje vživeti o otroški svet in kaj bi bilo njim zanimivo izvedeti o čebelah.

Legende smo za MOL opravile analizo izkušnje obiskovalca Čebelje poti. Čebelnjak v Plečnikovi hiši.
Legende smo za MOL opravile analizo izkušnje obiskovalca Čebelje poti. Čebelnjak v Plečnikovi hiši. (Foto: arhiv Legende)

Ker če kaj, so čebele res cool! Živijo v družinah, ki štejejo med 40.00 – 70.000 članov, imajo samo eno mamo, ki uspešno kroti celotno družino.

ČEBELE SO DOMA V LJUBLJANI
Označena na: