Etnologinja se je igrala v naravi! Tako radi se v Sloveniji predalčkamo kaj je in do kod seže naš domet. A ker je moj predalček že zdavnaj postal predalnik in ker kot interpretatorka dediščine strmim k celostni interpretaciji dediščine, sem se na deževno sredo udeležila seminarja Učenje z naravo.
V kočevskih gozdovih sem se pridružila skupini strokovnih delavk iz mreže gozdnih vrtcev in šol ter peščici ostalih, ki delujejo na področju interpretacije narave. Pod vodstvom štirih strokovnjakov s področja gozdne pedagogike, gibanja in interpretacije dediščine, smo udeleženke na praktičnih primerih preizkusile kaj vse je lahko učni pripomoček in kako neverjetna učilnica je lahko gozd.

GIBANJE V GOZDU
Zaskrbljujoči so podatki, kaj se dogaja z našimi gibalnimi vzorci, motoričnimi sposobnostmi in držo. Rešitve do izboljšanja stanja so presenetljivo lahke. Le domišljiji prepustimo prosto pot. Igra v gozdu pa ni le spodbujanje gibanja. Z domišljijo lahko gibanje v gozdu postane viteške igre, gradnja utrdb, razumevanje krajine, tradicija nabiralništva in lova, izraba naravnih virov za gradnjo ter neusahljiv vir nesnovne dediščine gozdnih bitij in duhov.

UČENJE V GOZDU
Velika večina nas je zelo rada zunaj, na svežem zraku. Kako je mogoče gozd uporabiti kot izvrstno učilnico, nam je predstavila organizatorka dogodka Natalija Gyorek. Meni neljubo matematiko je spremenila v zabavne igre geometrije, učenja števil, poštevanke. S celostnim pristopom k interpretaciji gozda v povezavi z npr. rokodelskimi skupinami v gozdu (gozdarji, glažutarji ali oglarji) pa bi zlahka izračunali povprečja, prostornine, prirast, odstotke itd.
Kdo ve, morda bi mi gozd pomagal razumeti kotne funkcije.

INTERPRETACIJA GOZDA oz. V GOZDU
Na usposabljanju smo se delno dotaknili tudi sredstev in metod interpretacije dediščine. Kako razkriti neštete pomene gozda in povezav, ki družijo živa bitja v tem velikem ekosistemu. V kratek čas, namenjen usposabljanju, lahko izvajalci strnejo le omejeno število aktivnosti. A vendar bi bil vreden razmislek, kako strokovne delavce v vrtcih in šolah opremiti z znanjem o bistvu interpretacije. Razkrivanju neštetih pomenov enega objekta oz. pojava in interpretaciji univerzalnih vrednot, kot so rojstvo, smrt, bolezen, zavetje, preživetje, boj … Kje bolj, kot v gozdu, so prisotne te univerzalne vrednote, ki družijo naravo in človeka.
Z vami pa vsekakor moram deliti dve izkušnji, ki jih lahko zlahka implementiramo tako v interpretacijo naravne, kot kulturne dediščine.

1. Sprehod po krošnjah, ko si z zrcali spremenimo perspektivo videnega. Si predstavljate videti arhitekturo malo drugače?

2. Fotoaparat. Ko vaš par izbere sliko dediščine, vi pa imate le tri sekunde časa, da izostrite in dojamete impresijo. Učinek je res močan!

UČENJE Z NARAVO
Označena na: