DOSTOPNA DEDIŠČINA

Videti, slišati, vonjati, okušati in čutiti dediščino!

15. in 16. 6. 2018

Muzej baroka Šmarje pri Jelšah

  • Predavanje Dominika Koritnik Trepel*.

  • Praktična izkušnja dostopnosti dediščine.

  • Delo na konkretnih primerih interpretacija naravne in kulturne dediščine glede na potrebe različnih ciljnih skupin.

  • Predstavitev končnega rezultata v sklopu Poletna muzejska noč 2018.

 

Program:

Petek 15. 6. 2018 

16.00 – 19. 30 Predavanje o dostopni dediščini 

Sobota 16. 6. 2018 

9.00 – 18. 00 Praktično delo 

19.00 – 22. 00 Poletna muzejska noč 2018 (praktični preizkus z obiskovalci) 

 

Kotizacija za Poletno šolo interpretacije dediščine znaša 30 €, ki se plača z nakazilom na podlagi izdanega računa in pred udeležbo na delavnici. Za občane občine Šmarje pri Jelšah in študente je delavnica brezplačna. (Kotizacija vključuje izvedbo programa in hladne prigrizke ter kosilo v soboto). 

Prijavnica na delavnice tukaj. Prijave zbiramo do 8. 6. 2017 oz. do zapolnitve mest.

Delavnica se odvija v Muzeju baroka Šmarje pri Jelšah (Cesta na Sv. Rok 1, 3240 Šmarje pri Jelšah).

Delavnico vodi Janja Sivec, etnologinja in trenerka gostiteljev in vodnikov interpretatorjev. Več o njej si lahko preberete tukaj.

*Gostujoča predavateljica Dominika Koritnik Trepel je univerzitetno diplomirana teologinja, ki se kot turistična vodnica z nacionalno licenco s turističnim vodenjem doma in v tujini ukvarja že  25 let.  Je tudi ustanovna članica in tajnica Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije.

V Sloveniji je prva pričela z izobraževanjem vodnikov za vodenje oseb s posebnimi potrebami. Znanje je pridobila v okviru izobraževanja, ki ga je organiziral socialni zavod in agencija Premiki ter predvsem v tujini (projekti Leonardo da Vinci-Italija, Latvija, Litva, Estonija). To tematiko predava domačim in tujim zainteresiranim,  ki želijo svoje turistične vodnike pa tudi  zaposlene v drugih sektorjih turizma ter kulture opremiti z znanjem, ki je nastalo kot odgovor na potrebe sodobnega turizma.

Prav tako je idejni tvorec projekta Čebelarsko – turistični vodnik, ki je postal resničen ambasador slovenske čebelarske dediščine in kulture. Projekt je bil nedavno z velikim uspehom predstavljen tudi v Londonu v okviru predstavitve čebelarskega turizma Slovenije. Kot  članica upravnega odbora sekcije čebelarskega turizma pri Čebelarski zvezi Slovenije redno sodeluje kot predavateljica na prireditvah, povezanih z apiturizmom.

Muzejski vodnik pa je njen najnovejši projekt, ki ga je zasnovala zaradi potrebe po moderni dobi prilagojenem vodenju po muzejih oz.  tako imenovani »highlight« ogled. Do sedaj so k projektu pristopile vse večje slovenske muzejske institucije: Narodni muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Slovenski etnografski muzej.

Povezave o dostopni dediščini

http://www.zveza-slepih.si/wp-content/uploads/2017/02/Prirocnik_inkluzivno_oblikovanje.pdf

http://www.mzi.gov.si/fileadmin/mzi.gov.si/pageuploads/DPR/Javni_potniski_promet/INVALIDI_IN_OSEBE_Z_ZMANJSANO_MOBILNOSTJO_V_JPP_Prirocnik_za_prevoznike_1_izdaja.pdf

https://www.etno-muzej.si/files/elaborat_dostopnost_sl.pdf 

https://www.etno-muzej.si/files/dotik_preteklosti.pdf 

 

POLETNA ŠOLA INTERPRETACIJE DEDIŠČINE 2018