Srečanje članov Interpret Europe

v nedeljo, 31. 3. 2019, v Štanjelu.

Program:

Pisec interpretativnih besedil; predstavitvena delavnica usposabljanja IE za pisce interpretativnih besedil.

Želite ujeti bistvo svoje dediščine v pisani besedi? 40-urno usposabljanje se loteva moči besed. Naučili se boste sprostiti svojo kreativnost, kako vedeti kdaj pisati strnjeno in kdaj so potrebna dodatna pojasnila, kako vzbuditi zanimanje, presenetiti in omrežiti svoje občinstvo.

Usposabljanje je polno navdihujočih vaj, premetenih trikov in pravil, kako spremeniti »dolgočasen« tekst v jasen, privlačen in interpretativen tekst. Poglejte na table, napise in razstave skozi drugačne oči.

V predstavitveni delavnici vam bo trenerka piscev interpretativnih besedil, Janja Sivec, predstavila usposabljanje, način dela in pokazala nekaj praktičnih vaj, ki temeljijo na standardih pisanja interpretativnih besedil.

Primer interpretativnega vodenja po Štanjelu.

Po enem najstarejših naselij na Krasu nas bosta popeljala vodnika interpretatorja s potrdilom Interpret Europe. Predstavila nam bosta bistvo Štanjela in njegove skrivnosti, ki so zapisane v kraškem kamnu.

Vodnik interpretator; obnovitvena delavnica za Vodnike interpretatorje s potrdilom IE.

V Sloveniji smo do sedaj uspešno izpeljali sedem usposabljanj Vodnik interpretator. S tem so se slovenski vodniki pridružili evropski mreži posameznikov, ki pri svojem delu sledijo standardom interpetativnega vodenja. Na delavnico vabimo vse vodnike, ki so uspešno zaključili usposabljanje in postali Vodniki interpretatorji. S trenerko Heleno Vičič, boste izmenjali izkušnje, kako uspešna in uporabna so bila znanja, ki ste jih pridobili, kje se skrivajo pasti in ovire pri vašem delu. Skupaj boste osvežili veščine interpretativnega vodenja in se opremili s kakšnim novim trikom.

Uradni del; predstavitev aktivnosti IE v letu 2019 in dogodkov vezanih na področje interpretacije dediščine.

V uradnem delu srečanja želimo predstaviti tudi vse dogodke vezane na področje interpretacije dediščine v Sloveniji in regiji. V kolikor veste za tovrsten dogodek ali ga sami organizirate, nam prosim do ponedeljka, 25. 3. 2019 pošljite kratek opis dogodka na janja.sivec@interpret-europe.net.

Predstavitve in voden pogovor o primerih dobrih praks interpretativnega vodenja iz Slovenije in tujine.

Tatjana Zupančič iz TD Črnomelj bo predstavil inovativen produkt Osnovna šola Brihtna glava, kjer obiskovalce odpeljejo nazaj v šolske dni.
Interpretacija zgodb snovne in nesnovne dediščine Bele krajine je splet prepoznavnih značilnosti ohranjene kulturne dediščine Bele krajine. Svojevrstna posebnost interpretacije zgodb v turističnem produktu je uporaba humorja. Humor, ki se uporablja pri interpretaciji, je predvsem učinkovito komunikacijsko orodje za lažje prepoznavanje razsežnosti ohranjene dediščine v Beli krajini.

Ljubljanske čipkarske sledi so plod sodelovanja KPTV in Afrodite Hebar Kljun. V najnovejšem tematskem vodenju po Ljubljani se obiskovalci podajo po sledeh čipkarstva v Ljubljani. Tura, ki predstavi začetke uradnega šolanja čipkaric na slovenskem, je preplet zgodovinskih lokacij in nesnovne dediščine čipke v Ljubljani. Dominika Koritnik Trepel bo delila izkušnjo kako se “rodi” novo vodenje (od trasiranja do promocije).

Kako se je po obisku usposabljanja za vodnike interpretatorje spremenilo njeno vodenje po Celjskem gradu, bo z nami delila Carmen Klepej. Predstavila bo svoj pogled na metodologijo in orodja interpretativnega vodenja. Z vidika poklicnega vodnika bo predstavila, kaj od naučenega je lahko brez težav umestila v svoja vodenja in kje se zatika.

Obisk naravnega parka za ptice v Angliji je Janji Sivec nakazal možnosti, ki se odpirajo pri različnih oblikah vodenja. Od neformalnega pogovora z obiskovalci, kratkih interpretativnih nastopov, do tematskih oz. edinstvenih vodenj, ki jih lahko obiščete le enkrat na leto.

Neformalno druženje in pogostitev.

Pri organizaciji sodelujemo z Javnim zavodom Komenski Kras.

Obvezne prijave na dogodek do srede, 27. 3. 2019. Programu se lahko priključite kadar koli. Za prijavo na dopoldanske delavnice in vodenja je potrebno izpolniti dodatni razdelek ob prijavi na srečanje.

Udeležba je za člane Interpret Europe brezplačna.

Na snidenje v Štanjelu!

IE tim za Slovenijo in Javni zavod Komenski Kras

Srečanje IE članov v Štanjelu