Resnično rada delam delavnice in izobraževanja, a večkrat se vprašam kakšen je izplen tovrstnih aktivnosti. V nekaterih primerih, predvsem pri usposabljanjih za Vodnike interpretatorje, imam srečo in vidim kako “domače naloge” zaživijo v praksi, a to so 40-urna usposabljanja, kjer preživimo, osebno in v duhu, skupaj več kot en mesec. Kaj pa pravzaprav lahko dosežem v nekaj urah, ko me v trenutnih razmerah, preko spleta posluša tudi 50 in več slušateljev? Prav zato mi je individualni pristop tako ljub, saj sem zraven pri ideji in razvoju interpretacije.

Prvi konkretnejši stik z individualnim pristopom sem imela v obsežnem projektu Jem drugače, jem domače, kjer sem v petih LAS obiskala 50 ponudnikov lokalnih prehrambnih izdelkov, prisluhnila njihovim zgodbam ter s pristopi interpretacije dediščine poskušala izpostaviti edinstvenost njihovih izdelkov ter povezave z lokalnim okoljem.

Pregled terena za razvoj paketa za družine.

Vedno znova sem vesela, ko me povabijo k snovanju ali svetovanju glede zelo specifičnega produkta. To mi daje zelo konkreten cilj in opažam, da sem oseba, ki nujno potrebuje oprijemljivo, praktično in osredotočeno. V mojem slogu rada rečem: “Jaz nisem za strategije”. Da ne bo pomote, sem prva podpornica utemeljenih, usmerjenih in življenjskih strategij, ki so nujno potrebe, da so lahko tudi “moji” produkti dobri in v skladu z razvojem, ki ga zasleduje lokalno okolje.

 

Razvoj interpretativnega vodenja v okolici gradu Snežnik.

 

Janja Sivec

Individualni pristop k razvoju interpretacije