Zgodbe nas spremljajo na vsakem koraku, kar smo dokazali na delavnici Zgodbe narave z Markom Slapnikom, ko smo se sprehodili po kratki poti od središča Bistrice ob Sotli do reke Bistrice. Tri ure je bilo veliko premalo, ko pa je toliko zgodb, da se ustaviš skoraj na vsakem ovinku in prisluhneš, opazuješ, povonjaš, okusiš in občutiš. Udeleženci študijskega krožka Zgodbe narave Bistrice ob Sotli smo pazljivo prisluhnili vsem načelom interpretacije narave in vajam gozdne pedagogike, saj smo jih že čez nekaj dni preizkusili, ko smo za osnovnošolce, ki so uspešno zaključili EKO bralno značko pripravili vodenje na temo Zgodbe narave. 

Sprehod med krošnjami je hiter in enostaven z ogledalom.
Kako ločimo drevesa. Beli gaber, v ozadju, ima npr. sixpacke
Hoja v kardelu je prvi korak za izpit za volka.
Koprive so dobro znana rastlina, katero premalo poznamo in izkoriščamo.
Izberite si svoje drevo in ga res začutite.
 
Tudi vi lahko zelo enostavno preizkusite nekaj preprostih vaj, ki vas bodo še bolj zasidrale v trenutek tukaj in zdaj. Zaprite oči in štejte zvoke narave, ki jih slišite. Nato odprite oči in preštejte koliko različnih barv vidite. 
To je bistvo interpretacije dediščine, da ne razmišljamo samo o obsegu informacij ter bežnim sprehodom v naravi, ampak, da jo resnično poskušamo začutiti skozi vseh pet čutil. 
 
KD Legende
 
p.s.
Z okusom bodite seveda še posebej previdni! 
 
 
 
 
Utrinki sprehoda ob zaključku EKO bralne značke:
 
 
Več kot 30 učencev je uspešno zaključilo EKO bralno značko.
Fotoaparat, ki ima več senzorjev, kot najboljša HD kamera.

 

  Skupno pripovedovanje zgodb je zelo zabavno in glasno.
Osvežitev v Bistrici je bila vrhunec sprehoda.
Ko narava spregovori – čutimo!